Στυτική δυσλειτουργία τέλος!

Όλο και περισσότεροι νέοι άνδρες οδηγούνται σε κάποιον ειδικό για το θέμα της στυτικής δυσλειτουργίας. Αναμένεται, μάλιστα, μέχρι το 2025 να διπλασιαστεί ο αριθμός των που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή ανά τον κόσμο.

Είναι σύνηθες, τέτοιες διαταραχές να εμφανίζονται σε άτομα άνω των 40 ετών, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια άνδρες μικρότερης ηλικίας εμφανίζουν ανάλογα συμπτώματα. Στατιστικές δείχνουν ότι ένα στους τέσσερις άνδρες που θα επισκεφθεί το γιατρό θα είναι κάτω των 40 ετών.

Ποια είναι η αιτιολογία της στυτικής δυσλειτουργίας;

Η αιτιολογία της είναι πολυπαραγοντική και μπορεί να οφείλεται επιγραμματικά:- σε μειωμένη ροή αίματος προς το πέος ή αδυναμία συγκράτησής του εντός αυτού (αγγειογενής στυτική δυσλειτουργία)
– σε βλάβη των νευρικών οδών που νευρώνουν το πέος, κεντρικά ή περιφερικά, λόγω παθήσεων ή τραυματισμών ή και ιατρογενώς μετά από χειρουργικές επεμβάσεις (νευρογενής στυτική δυσλειτουργία)
– σε ενδοκρινολογικές παθήσεις όπου επηρεάζονται οι τιμές της τεστοστερόνης και της προλακτίνης
– σε φάρμακα
– σε κατάχρηση ουσιών και αλκοόλ
– σε ψυχολογικούς λόγους.
Παλαιότερα υποστηρίζαμε ότι οι νέοι σε ηλικία ασθενείς πάσχουν κυρίως από ψυχογενή στυτική δυσλειτουργία, ενώ οι μέσης ηλικίας από οργανικό παράγοντα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει φανεί ότι η συχνότερη αιτία στυτικής δυσλειτουργίας είναι η αγγειογενής, σε ποσοστό που φτάνει το 70%.
Θεραπευτική αντιμετώπιση στυτικής δυσλειτουργίας

Η πρακτική μας, λοιπόν, έχει αλλάξει και η αιμάτωση του πέους διερευνάται με πεϊκό doppler σε κάθε ασθενή με στυτική δυσλειτουργία. Και ο λόγος που γίνεται αυτό είναι πολύ απλός. Διαθέτουμε πλέον στη θεραπευτική μας φαρέτρα μια νέα μέθοδο θεραπείας που έχει φέρει επανάσταση στη στυτική δυσλειτουργία αγγειογενούς αιτιολογίας. Και το όπλο μας αυτό δεν είναι άλλο από τα κρουστικά κύματα.

Από το 2005 τα κρουστικά κύματα χρησιμοποιούνται με μεγάλη επιτυχία στην Καρδιολογία για τη θεραπεία ισχαιμικών περιοχών της καρδιάς αυξάνοντας τη ροή του αίματος στις περιοχές αυτές και βελτιώνοντας τον καρδιακό ιστό. Η καινοτόμος αυτή τεχνολογία εφαρμόζεται πλέον και στο πέος εστιάζοντας στα αγγεία του και προάγει τη νεοαγγειογένεση, τη δημιουργία δηλαδή καινούριων αγγείων, αυξάνοντας έτσι τη ροή του αίματος προς το πέος.

Με αυτή τη μέθοδο αναπτύσσεται νέο δίκτυο αγγείων που θεραπεύει την αγγειακή ανεπάρκεια του πέους και τη στυτική δυσλειτουργία του ασθενούς. Εχουμε, λοιπόν, για πρώτη φορά στη διάθεσή μας μια μέθοδο εύκολη, γρήγορη, ασφαλή και ανώδυνη, που μπορεί να δώσει οριστική λύση στον άνδρα με στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας.

Μέχρι τώρα χορηγούσαμε θεραπείες για το σύμπτωμα, μη έχοντας τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε τη νόσο. Ωστόσο, αυτό που καταφέρνουν τα φάρμακα που δίνουμε από το στόμα ή τα ενέσιμα είναι να μπαλώνουν το πρόβλημα. Αυξάνουν δηλαδή τη ροή του αίματος πρόσκαιρα, δίνοντας λύση στο πρόβλημα για περιορισμένο χρόνο και όχι θεραπεύοντας την αιτία του προβλήματος. Ο άνδρας είναι αναγκασμένος να προγραμματίζει ή να μαντεύει πότε θα συνευρεθεί σεξουαλικά ώστε να είναι «γεμάτος» εγκαίρως με το φάρμακό του.

Πώς αισθάνεται άραγε αυτός ο άνδρας; Χωρίς αυθορμητισμό στο σεξ του, για πόσο θα συνεχίσει να τον ευχαριστεί και να το αναζητά;

Τα κρουστικά κύματα αντιμετωπίζουν τη στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας ανώδυνα, με ασφάλεια και αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο πλέον έγκριτο διεθνές ουρολογικό περιοδικό, το «European Urology» (Vardi Y, et al. European Urology, 58, 243-248, 2010), στους ασθενείς που υποβλήθηκαν στη θεραπεία παρατηρήθηκε αύξηση της ροής του αίματος στο πέος κατά 140% και στο ειδικό ερωτηματολόγιο της στυτικής λειτουργίας (IIEF-ED) κατά 55%. Το 80% των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη διέκοψε τη λήψη φαρμάκων για τη στύση μετά τη θεραπεία, αφού το πρόβλημα αποκαταστάθηκε. Ακόμα και οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή στυτική δυσλειτουργία με συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, αγγειοπάθεια, και δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα ωφελούνται από τα κρουστικά κύματα. Ακόμα κι αν δεν θεραπευτούν πλήρως, θα δουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τη φαρμακευτική αγωγή.

Πώς γίνεται η θεραπεία με τα κρουστικά κύματα;

Η θεραπεία είναι ανώδυνη, καθώς η εφαρμογή της κεφαλής στο πέος και τα κρουστικά κύματα δεν προκαλούν πόνο στον ασθενή κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Συνολικά γίνονται 12 συνεδρίες διάρκειας 20 λεπτών η καθεμία και δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες ή επιπλοκές σε κανέναν ασθενή. Μετά από κάθε συνάντηση ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει απροβλημάτιστα την καθημερινότητά του.

Τα πρώτα αποτελέσματα μπορεί να φανούν από τη δεύτερη κιόλας εβδομάδα της θεραπείας, με την πλήρη βελτίωση να παρατηρείται λίγο μετά το τέλος της. Η διατήρηση της αποτελεσματικότητας είναι πολύ σημαντική για τον ασθενή και με τα κρουστικά κύματα φαίνεται, από τις μέχρι τώρα μελέτες, ότι ξεπερνάει τα δύο χρόνια – πρωτοφανές για μια τόσο νέα θεραπεία! Στις περιπτώσεις πολύ σοβαρής στυτικής δυσλειτουργίας όπου δεν κατορθώνεται να θεραπεύσουμε τον ασθενή την πρώτη φορά, μπορούμε άφοβα να επαναλάβουμε τη μέθοδο με πολύ καλύτερα αποτελέσματα, καθώς η δράση των κρουστικών κυμάτων είναι συνεργική και αθροιστική, δηλαδή όσο περισσότερες φορές κάνει κάποιος τόσο καλύτερα αποτέλεσμα θα έχει. Αν και νέα θεραπεία, είναι ό,τι πιο καινοτόμο, εύκολο στην εφαρμογή, ασφαλές και αποτελεσματικό έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή για τη θεραπεία της αγγειογενούς στυτικής δυσλειτουργίας.

Ο μοναδικός της τρόπος δράσης προκαλώντας νεοαγγειογένεση -δημιουργώντας δηλαδή νέο αγγειακό δίκτυο στο πέος, διπλασιάζοντας τουλάχιστον τη ροή του αίματος προς αυτό με ένα νέο δένδρο αγγείων-, που απαλλάσσει τον ασθενή από την ανάγκη να χρησιμοποιήσει φάρμακα και του επιστρέφει τον αυθορμητισμό στην ερωτική του ζωή, την καθιστά πρώτη επιλογή για κάθε άνδρα που πάσχει από στυτική δυσλειτουργία. Δεν υπάρχει περιορισμός στην εφαρμογή σε ασθενείς από αγγειογενή στυτική δυσλειτουργία, δεν έχει παρενέργειες, δεν έχει επιπλοκές και ο ασθενής μπορεί να την επαναλάβει όσες φορές επιθυμεί ώστε να έχει τη στύση που προσδοκά…

Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή
νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας. Με τη συνεργασία του Γιάννη Παπαϊωάννου, χειρουργού ουρολόγου – ανδρολόγου και συνεργάτη του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

info: Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7797979 – Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00.

 

Written By
More from GOHANIAMAG

Χριστιάννα Παυλάκη: Η κρίση με έκανε να ανακαλύψω την εσωτερική μου δύναμη

  Αρχικά θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατί επέλεξες αυτό το επάγγελμα....
Read More

Leave a Reply