Από την Κρήτη στο Μεξικό. Ένα γευστικό ταξίδι… μετ’ επιστροφής! Δημήτρης Μαλανδρένης

Μην περιμένετε να διαβάσετε για «ένα εστιατόριο που με τις γεύσεις του σας ταξιδεύει στο Μεξικό», γιατί αυτό δεν είναι η απόλυτη αλήθεια. Το γευστικό ταξίδι που προσφέρει το Matzénta Kuzina del Sol δεν είναι ένα εισιτήριο one-way, αλλά ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής, με στάση στο Μεξικό και τελικό προορισμό πάλι την Κρήτη. Η ενδιάμεση αυτή στάση και πιο συγκεκριμένα το Οαχάκα του Μεξικού είναι το μέρος της εξερεύνησης. Εκεί όπου ο Δημήτρης Μαλανδρένης, ιδιοκτήτης του Matzenta, ταξιδεύει κάθε χρόνο και «γεύεται τον τόπο», όπως χαρακτηριστικά μας λέει, μέσα από συναναστροφές, παραδόσεις, κουλτούρες, μνήμες, πρόσωπα και ιστορίες. Ύστερα, με συνταξιδιώτες του τα συναισθήματα, γεμίζει ξανά τις βαλίτσες του με εμπειρίες πριν επιστρέψει στις ρίζες του, την Κρήτη. Και κάπως έτσι οι εμπειρίες μετουσιώνονται στις γεύσεις και τα αρώματα που αρμονικά και μελετημένα συνδυάζονται στα πιάτα που επιμελείται με την ομάδα του και γεφυρώνουν την Κρήτη με το Μεξικό με τον πιο ευφάνταστο, αλλά ταυτόχρονα αυθεντικό τρόπο.

Επιμέλεια: Έφη Ψαράκη
Φωτογραφίες: Διογένης Παπαδόπουλος, www.karekarephoto.gr

Άρα τι είναι τελικά το Matzénta Kuzina del Sol; Μεξικάνικη κουζίνα με Κρητικό twist ή το αντίθετο;
Η απάντηση είναι: Και τα δύο! Το Matzénta Kuzina del Sol συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά και την αγάπη μου για τους δύο τόπους. Βασικός μας στόχος είναι να γνωρίσει ο επισκέπτης μας την
αυθεντική μεξικανική γαστρονομία και τα κοινά της χαρακτηριστικά με την Κρήτη. Αυτή η δημιουργική σύμπραξη μεταξύ Κρήτης και Μεξικού είναι μια επικοινωνία. Μια συζήτηση στην οποία
ο λόγος του κάθε μέρους έχει την ίδια βαρύτητα. Μπορεί η βάση να είναι τα Χανιά, υπάρχει όμως ένας κοινός παρονομαστής που ενώνει τις δύο κουλτούρες. Ο ήλιος (del Sol), υπό το φως του
οποίου οι δύο διαφορετικοί πολιτισμοί συνομιλούν, ανταλλάσσουν ιδέες, κοινά συστατικά, αναπτύσσονται, ωριμάζουν και εντέλει συνδυάζονται με έναν απώτερο σκοπό: την επικοινωνία των
ανθρώπων μέσα από τη γαστρονομία.
Γιατί «gastroταβέρνα» και όχι εστιατόριο;
Ο όρος ταβέρνα εκφράζει το «λαϊκό», το απλό, το οικείο. Εκφράζει τη μάζωξη των ανθρώπων για την ικανοποίηση της ανάγκης για καλό φαγητό και την επικοινωνία μέσω αυτού. Η προσέγγισή μας με το πάντρεμα δύο πολιτισμών μπορεί να είναι γαστρονομικά δημιουργική, εξού και «γαστρο-ταβέρνα», δεν παύουμε όμως να αναζητούμε συνεχώς τρόπους να εντάξουμε οικείες γεύσεις της κρητικής γης με εξαιρετικές πρώτες ύλες, ώστε μέσα από αυτές οι επισκέπτες μας να νιώσουν τη ζεστασιά και τη φιλοξενία μιας ταβέρνας.
Η έμπνευση των πιάτων από πού αντλείται;
Από τα ίδια τα πρόσωπα που έρχονται να δειπνήσουν. Από τη χαρά της ανακάλυψης και της έκπληξης μόλις δοκιμάσουν γεύσεις από τον ίδιο τους τον τόπο σε μορφή που δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Αυτό εμπνέει την ομάδα του Matzénta Kuzina del Sol και μας ωθεί κάθε φορά να ξεπερνάμε τον εαυτό μας και να δημιουργούμε νέες γευστικές εμπειρίες, για να διευρύνουμε συνεχώς
τους γαστρονομικούς ορίζοντες.

Ποια είναι η γενικότερη φιλοσοφία του Matzénta;
Σεβασμός, ισότητα, αγάπη. Μέσα από την απλότητα αυτών των αξιών θέλουμε να πορευόμαστε, να δημιουργούμε, να μοιραζόμαστε και να επικοινωνούμε. Αγαπάμε την εξωστρέφεια και πάνω
από όλα θέλουμε να κάνουμε όλους τους ανθρώπους να περνάνε καλά όταν μας επισκέπτονται. Να συνδέονται μέσα από το φαγητό και να περνάνε όμορφα στο χώρο μας, ζώντας μια διαφορετική εμπειρία dine out.
Μίλησέ μας για το χώρο του Matzénta. Τι συνετέλεσε στην επιλογή του;
Αρχικά θέλαμε να ανακαλύψουμε μια άλλη αστική πλευρά της πόλης των Χανίων και να δημιουργήσουμε ένα off the beaten path προορισμό. Έτσι, επιλέξαμε τον «εξωτικό Κουμπέ», όπως τον
αποκαλούμε, για να δώσουμε μια διαφορετική πνοή στη γειτονιά. Σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο χώρο, που εν τέλει στέγασε το project Matzénta και τις γευστικές απολαύσεις του, από την αρχή
νιώσαμε πως έχει μια ενέργεια που μας μαγνήτισε. Πάνω σε αυτή «χτίσαμε» κάθε δικό μας στοιχείο. Κάθε στοιχείο φέρει όχι μόνο την υπογραφή, αλλά και την αγάπη όλων όσων συνέβαλαν στη
δημιουργία του.

Ποιο θεωρείς το «highlight» του Matzénta από τη μέρα λειτουργίας του έως σήμερα;
Σίγουρα την αγάπη του κόσμου και το πόσο έχει αγκαλιάσει αυτό το project. Αισθανόμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που σε αυτό το ταξίδι γεύσης και εξερεύνησης των χωμάτων της Κρήτης έχουμε τόσους συνοδοιπόρους.
Τι άλλο υπάρχει στη μελλοντική ατζέντα του Matzénta;
«Ένα ακόμη ταξίδι στο Μεξικό και δύο απολαυστικά project! Θα ταξιδέψουμε και φέτος ξανά με τον σεφ και στενό μου συνεργάτη, Γρηγόρη Μαρινάκη, με πρώτη στάση το Μαλινάλκο, λίγο έξω από την πρωτεύουσα του Μεξικού. Συγκεκριμένα, στις 14 Ιανουαρίου ως καλεσμένοι σεφ στο Ράντσο τε Χουάν, χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές της προϊσπανικής περιόδου θα μαγειρέψουμε σε φωτιές… ό,τι προσφέρει το ράντσο τη δεδομένη εποχή και στιγμή! Επόμενη στάση το αγαπημένο μας εστιατόριο Cevicheria Oaxaca στην πόλη του Μεξικού, όπου κι εκεί θα μαγειρέψουμε, βάζοντας πάντα τη δική μας κρητική πινελιά που είναι και ο πυρήνας της φιλοσοφίας μας.

Written By
More from Go Hania

Φυτώρια Κουκουτσάκης

Τα φυτώρια Κουκουτσάκης δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας τροπικών φυτών & φρούτων, καλλωπιστικών...
Read More